Ekonomi

Euro bölgesinde ticari faaliyetler Mart ayında hizmetler sektörü öncülüğünde arttı

S&P Global tarafından derlenen en son Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre, Euro bölgesi ticari faaliyetleri Mart ayında Mayıs 2023’ten bu yana ilk kez büyüme kaydetti. Ekonomik sağlığın güvenilir bir göstergesi olarak kabul edilen para birliği için bileşik PMI, Şubat ayındaki 49.2 seviyesinden Mart ayında 50.3’e yükseldi.

Bu iyileşme 49.9’luk ön tahmini aşarak genişleme ile daralmayı birbirinden ayıran 50 eşiğinin üzerine çıktı.

Olumlu değişimde, PMI değeri 50,2’den 51,5’e yükselerek 51,1’lik öncü tahmini aşan hizmet sektörünün beklenenden daha güçlü bir performans sergilemesi etkili oldu. Bu, Haziran ayından bu yana hizmetler PMI için en yüksek değerdir. Hizmet sektöründeki yükseliş, bazı toparlanma işaretleri göstermesine rağmen geçen ay derinleşen imalat sektöründeki gerilemenin dengelenmesine yardımcı oldu.

Hamburg Ticaret Bankası Baş Ekonomisti, gelişmeleri yorumlarken hizmet sektöründeki istikrar ve ılımlı büyümeye dikkat çekti. Yeni iş endeksinin 49.8’den 51.4’e yükselmesiyle birlikte hizmetlere olan talebin arttığının altını çizerek sekiz aylık durgunluk döneminin ardından büyümenin yeniden başladığını belirtti.

Anket ayrıca Euro bölgesinde önümüzdeki yıla ilişkin genel iyimserlikte bir artış olduğunu ortaya koydu. Gelecekteki iş faaliyetlerine ilişkin beklentileri ölçen bileşik gelecek üretim endeksi 60.5’ten 61.8’e sıçrayarak iki yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu